## 2024 IFTA Educational Forum June 3 – 7, 2024 The Westin Downtown Denver – Denver, Colorado

## AGENDA

Sunday, June 2, 2024		
1:00 pm – 5:00 pm	On-Site Check-In and Assistance Center	Mezzanine Level
2:30 pm - 5:00 pm	IAC	Lawrence A
5:00 pm - 7:00 pm	Presenter's Meeting (Workshop Planning Meeting)	Confluence Ballroom
Monday, June 3, 2024		
7:00 am – 4:00 pm	<b>On-Site Check-In and Assistance Center</b>	Mezzanine Level
6:30 am – 8:00 am	Breakfast (Provided) (90 minutes)	Platte River
8:00 am – 9:15 am	General Session (75 minutes) Welcome - Government Official Anthem/Honor Guard Housekeeping/Overview of the Day's Schedule Details of how the Breakouts will work (Order, Rooms, APP Transition to Breakout Rooms	<i>Confluence Ballroom</i> P, etc.)
9:15 am – 10:15 am	<ul> <li>IFTA Licensing/IRP Registration (1 hour)</li> <li>A comprehensive look at the licensing and the registration processes. We will explore what must be done by carriers, how jurisdictions evaluate the propriety of a license or registration application, and how licensing affects all stakeholders including law enforcement and audit to result in a proper and valid IFTA license or IRP cab card being issued.</li> <li>Presenters: Jackie Polk (Lee Trans), Paul Nilsen (WI), Kasia Panczyszyn (ON)</li> <li>Augusta E.P. Ensley Horace Tabor/Molly Brown</li> </ul>	
10:15 am – 10:45 am	Networking Beverage Break (30 minutes)	Mezzanine Level
10:45 am – 11:45 am	The IFTA Tax Return/The IRP Fees Schedule (1 hour) In this session we examine how the tax return and fee schedule is s filed, and we explore common issues that arise from poorly constr- to understand the returns filing process. We will look at issues suc receipted fuel is reported, data integrity validation, the emergence much more! We will look into how the filed returns and the fees sc affected by stakeholders such as audit, law enforcement, service pro- development companies. Presenters: Margie Hughes (Comdata), Darrin Gerry (SD), Kimberly Ho Augusta E.P. Ensley Horace Tabor/Molly Brown	ucted returns or a failure th as exemptions, how non- e of alternative fuels, and hedule affect or may be roviders, and IT

11:45 am – 1:00 pm	Lunch (Provided) (75 minutes)	Platte River
1:00 pm – 2:00 pm	Understanding Roadside Enforcement (1 hour)	
	Ever wonder what the guy with the badge does and how it affects you? Exp law enforcement will discuss what happens at roadside enforcement checks not only visuals, but exhibits, our presenters will walk you through not only roadside but what tools and platforms they use to get a clear picture of whe driver, and entity overall is in compliance with IFTA, IRP, UCR, FMCSA, a government programs. The presenters will show you, the attendee, why roa is a critical component to your role within administering or complying with	With the aid of what happens at ether the vehicle, and other dside enforcement
	Presenters: Mark Drennan (KS) & Ryan Clark (KS), Bob Andress (MT) & Mike Billy Johnson (VA) & Coire O'Neal (VA)	Lyles (MT) and
	Augusta E.P. Ensley Horace Tabor/Molly Brown	
2:00 pm – 2:15 pm	Transition to General Session (15 minutes)	
2:15 pm – 2:45 pm	General Session (30 minutes) Confi	luence Ballroom
	Wrap-up/Re-Cap from Breakouts – Debbie Meise/Omer Guzman – N (30 minutes)	Ioderators
	Breakout Session 1 Lead – Jackie Polk, Lee Trans Breakout Session 2 Lead – Margie Hughes, Comdata Breakout Session 3 Lead – Mark Drennan (KS)	
2:45 pm – 3:15 pm	Networking Beverage Break (30 minutes)         I	Mezzanine Level
3:15 pm – 5:00 pm	Panel Discussion / Open Forum (Learning from the past and app future)	lying it to the
	Carmen Martorana & Rick LaRose – Moderators	
	Panel Members: Billy Johnson (VA) Joe Dian (IN) Rodney Richard (AR) Michelle Fassbender, JJ Keller & Assoc. Eliza Amezcua (CA)	
6:00 pm – 8:00 pm		ed by IFTA, Inc. and i3 Verticals

Tuesday, June 4, 2024	4	
7:00 am – 4:00 pm	On-Site Check-In and Assistance CenterMezzanine Level	
6:30 am – 8:00 am	Breakfast (Provided) (90 minutes)	Platte River
8:00 am – 8:45 am	General Session (45 minutes) Welcome Back Housekeeping/Overview of the Day's Schedule Details of how the Breakouts will work (Order, Rooms, APP, Brief Q & A from Monday's Sessions Transition to Breakout Rooms	<i>Confluence Ballroom</i>
8:45 am – 9:45 am <b>Records, Records (1 hour)</b>		
	In this session we look at what records are commonly kept and what present to be in compliance. We take a deeper look at what other re- you may not have ever thought about. Representatives from industre and law enforcement will help you understand not only what is req of the Agreement and Plan, but how to make use of alternative recor- result in determining a more accurate view of the carrier's operati- compliance.	ecords are available that ry, audit, administration, uired under the provisions ords and information to
	Presenters: Michelle Fassbender (JJ Keller), Joe Dian (IN), Caleb Ross (J	ID)
	Augusta E.P. Ensley Horace Tabor/Molly Brown	
9:45 am – 10:15 am	Networking Beverage Break (30 minutes)	Mezzanine Level
10:15 am – 11:15 am	11:15 am <b>IFTA Clearinghouse/Funds Netting Process/IFTA, Inc. Website (1 hour)</b> What is the Clearinghouse, how does it work, and how does Funds Netting affect me? Fout from the experts from IFTA, Inc., the Clearinghouse Advisory Committee, administrationary auditors, law enforcement and industry how the Clearinghouse data can help you in discharging your duties. Learn about where to find "it", download reports, and more! also take a more in depth look at the data integrity rules and the funds netting calendar requirements.	
	Presenters: Jason DeGraf (IFTA, Inc.), Alicia Ruiz (CA), Latasha Willian	ms (KY)
	Augusta E.P. Ensley Horace Tabor/Molly Brown	
11:15 am – 1:00 pm	Lunch On Your Own (1 hour 45 minutes)	
1:00 pm – 2:00 pm	What is Real/What is Fake (1 hour)	
	Think every document, receipt, license, plate, or decal is authentic: presenters from law enforcement, administration, audit, and indust stories of real-life situations where not all is as it appears. We'll te identifying records and other documentation that are not authentic to be.	try share exhibits and each you ways of

	Presenters: Mark Drennan (KS) & Ryan Clark (KS), Bob Andress (MT) & Billy Johnson (VA) & Coire O'Neal (VA)	& Mike Lyles (MT) and
	Augusta E.P. Ensley Horace Tabor/Molly Brown	
2:00 pm – 2:15 pm	Transition to General Session (15 minutes)	
2:15 pm – 2:45 pm	General Session (30 minutes)	Confluence Ballroom
	Wrap-up/Re-Cap from Breakouts – Debbie Meise/Christie Ch (30 Minutes)	newning – Moderators
	Breakout Session 1 Lead – Michelle Fassbender, JJ Keller & Breakout Session 2 Lead – John Szilagyi, IFTA, Inc. Breakout Session 3 Lead – Billy Johnson (VA)	Assoc.
2:45 pm – 3:15 pm	Networking Beverage Break (30 minutes)	Mezzanine Level
3:15 pm – 4:30 pm	Panel Discussion / Open Forum (Learning from the past a future)	nd applying it to the
	Carmen Martorana & Rick LaRose – Moderators	
	Panel Members: Mark Drennan (KS) Kris Weaver, i3 Verticals Julian Daniels (TX) Alicia Ruiz (CA) Jason DeGraf, IFTA, Inc.	
5:15 pm -?	Colorado Rockies Baseball Game (First Pitch 6:40 pm)	
Wednesday, June 5,	2024	
7:00 am – 4:00 pm	On-Site Check-In and Assistance Center	Mezzanine Level
7:00 am – 4:00 pm 6:30 am – 8:00 am		Mezzanine Level Platte River
1	On-Site Check-In and Assistance Center	Platte River Confluence Ballroom
6:30 am – 8:00 am	On-Site Check-In and Assistance CenterBreakfast (Provided) (90 minutes)General Session (45 minutes)Welcome BackHousekeeping/Overview of the Day's ScheduleDetails of how the Breakouts will work (Order, Rooms, APP, Brief Q & A from Tuesday's Sessions	Platte River Confluence Ballroom

[	Durante	
	Presenters: Matthew Kirkpatrick (AP) Mason Simpson (TN), Calab Pass (ID)	
	Matthew Kirkpatrick (AR), Mason Simpson (TN), Caleb Ross (ID)	
	Augusta	
	E.P. Ensley	
	Horace Tabor/Molly Brown	
9:45 am – 10:15 am	Networking Beverage Break (30 minutes)         Mezzanine Leve	
10:45 am – 11:15 am	The Audit Process Tools You Can Use (1 hour)	
	It's Tool Time. Learn about the various tools you can use as an auditor and how the interdependencies with other stakeholders such as licensing and credentialing personnel, law enforcement, and yes, the licensee, can provide you with various tools to assist in conducting the audit. See how IFTA and IRP can be dependent upon each other to result in reporting compliance by licensees and registrants across North America.	
	Presenters: Tatrika Graphenreed (MI), Jayme Gildea (ND), Brian Lehane (NECS)	
	Augusta	
	E.P. Ensley Horace Tabor/Molly Brown	
11:15 am – 11:45 am	Charles M. Mills Award of Excellence Confluence Ballroom	
11:45 am – 1:00 pm	Lunch (Provided) (75 minutes)	
1:00 pm – 2:00 pm	The Audit Process Reviewing Records (1 hour)	
	The heart of the audit process. What records exist? What records do you need? Are those records sufficient and appropriate and are they authentic? How to ask the right questions to get the records and data needed to determine reporting compliance by the licensee or registrant. We'll also explore and how to address the various challenges confronting a very large segment of the trucking industry, the service provider.	
	Presenters: Kelly Heaton (AR), Karen Shaw (Penske), Tanyika Lindsay-Watkins (TX)	
	Augusta E.P. Ensley Horace Tabor/Molly Brown	
2:00 pm – 2:15 pm		
	Transition to General Session (15 minutes)	
2:15 pm – 2:45 pm	Transition to General Session (15 minutes)General Session (30 minutes)Confluence Ballroom	
1 1	· · · · · · · · · · · · · · · · · · ·	
1 1	General Session (30 minutes)       Confluence Ballroon         Wrap-up/Re-Cap from Breakouts – Debbie Meise/Amy Ramsdell – Moderators	

3:15 pm – 5:00 pm	Panel Discussion / Open Forum (Learning from the past and applying it to the future)	
	Carmen Martorana & Rick LaRose – Moderators	
	Panel Members: Ryan Clark (KS) Kelly Heaton (AR) Darrin Gerry (SD) Chuck Ledig, Penske Gary Markham, ProMiles	
7:30 pm – 10:30 pm	Cocktail Hour and Karaoke by Hovey Entertainment	Sponsored by FAST Confluence Ballroom
Thursday, June 6, 202	24	
7:00 am – 4:00 pm	On-Site Check-In and Assistance Center	Mezzanine Level
6:30 am – 8:00 am	Breakfast (Provided) (90 minutes)	Platte River
8:00 am – 8:45 am	General Session (45 minutes) Welcome Back Housekeeping/Overview of the Day's Schedule Details of how the Breakouts will work (Order, Rooms, APP Brief Q & A from Wednesday's Sessions Transition to Breakout Rooms	<i>Confluence Ballroom</i>
8:45 am – 9:45 am	The Audit Process Calculating and Applying Error Rates	(1 hour)
	It's time for math class! When is an error projectable? What is a non-recurring error and how should they be addressed? How is an error rate calculated? What happens when Mr. Taxpayer says, "That's a one-off"? What happens when additional information surfaces from reliable sources such as law enforcement that may change everything, and what might that information be? How might the projection of an outlier affect not only the licensee but your fellow member jurisdictions?	
	Presenters: Scott Kohnen (IN), Emily Ulmen (ND), Della Golden (OH)	
	Augusta E.P. Ensley Horace Tabor/Molly Brown	
9:45 am – 10:15 am	Networking Beverage Break (30 minutes)	Mezzanine Level
10:15 am – 11:15 am	The Audit Process Effective and Clear Report Writing (1	hour)
	You've done the work and now you must explain in writing what you How do you do that? What must be included in your audit report? report? Does your report accurately explain the workpapers you co walk us through how to construct a clear and effective audit report multiple tests.	Who might see your reated? Our presenters
	Presenters: Jon Lepak (CA), Mike Romeo (CT), Amanda Cirillo (RI)	

	Augusta E.P. Ensley Horace Tabor/Molly Brown	
11:15 am – 1:00 pm	Lunch On Your Own (1 hour 45 minutes)	
1:00 pm – 2:15 pm	Beyond the Audit (75 minutes)	
	The work is complete. You've written your report. Your job is done. Or is it? We'll examine what happens beyond the audit. Who are the other stakeholders that are involved in your audit? What happens when the licensee blames others for the failure to comply? Learn about appeals, settlements, requests for additional testing, and more! We will also dive into how your audit may risk dispute resolution and be subject to critique in a program compliance review. We'll find out just how important a thorough, compliant and well documented audit is to multiple parties and the risks associated with audits that do not meet the various documentation standards.	
	Presenters: James Ackroyd (AB), Tom McDaniel (KY), Sarah Kamhi (IN)	
	Augusta E.P. Ensley Horace Tabor/Molly Brown	
2:15 pm – 2:30 pm	Transition to General Session (15 minutes)	
2:30 pm – 3:00 pm	General Session (30 minutes) Confluence Ballroom	
	Wrap-up/Re-Cap from Breakouts – Debbie Meise/Julian Daniels – Moderators (30 Minutes)	
	Breakout Session 1 Lead – Scott Kohnen (IN) Breakout Session 2 Lead – Jon Lepak (CA) Breakout Session 3 Lead – Sarah Kamhi (IN)	
3:00 pm – 3:30 pm	Networking Beverage Break (30 minutes)Mezzanine Level	
3:30 pm – 5:00 pm	Panel Discussion / Open Forum (Learning from the past and applying it to the future)	
	Carmen Martorana & Rick LaRose – Moderators	
	Panel Members: Scott Kohnen (IN) Stephen Wisyanski (PA) Julie Doney, FAST Sarah Kamhi (IN) Margie Hughes, Comdata	
7:30 pm – 10:30 pm	Cocktail Hour and Comedian – Chuck RoySponsored by i3Verticals Confluence Ballroom	

Friday, June 7, 2024		
7:00 am – 12:00 pm	On-Site Check-In and Assistance Center	Mezzanine Level
6:30 am – 8:00 am	Breakfast (Provided) (90 minutes)	Platte River
8:00 am – 10:15 am	General Session	Confluence Ballroom
8:00 am – 10:15 am	What a way to end a busy, informative, and inspirational travel plans permit you to stay with us through midday of of relevant presentations designed to inform and enlight we will hear from the Executive Director of IFTA, Inc. we goings on in our organization and membership. Then we Learning Management System and the always informati contribution from the American Trucking Associations. I perfect setting to conclude this week long Educational F interactive moderated session with the IFTA, Inc. Board their vision for IFTA and what their thoughts are as we exciting future! From there, we have something very spe We have secured rooms and planned for a variety of sep sessions for you to further discuss and interact with each Industry, Audit, and Administrators and Managers will a directly address each other in an interactive forum desig specific interest to that stakeholder group. A great concu- and interactive event IFTA, Inc. has ever conducted! <b>IFTA, Inc. Update</b> (8:00 am - 8:30 am) Carmen Martorana – IFTA, Inc.	on Friday for another series ten. After some housekeeping, with an update on all of the e will have updates on the ive and enlightening From there we will have the Forum. Join us for an d of Trustees. Hear about move forward into an ecial to interest each of you. parate stakeholder-based h other. Law Enforcement, have to opportunity to gned to address areas of
	Join us for an important update from the Executive Dire about all of the ongoing initiatives at IFTA, Inc. that affe industry stakeholders.	
	LMS Update (8:30 am - 8:45 am) Rick LaRose –IFTA, Inc. Join us for an update on the Learning Management Syst	tem. Learn about the exciting
	available and upcoming online training videos affecting <b>ATA Update</b> (8:45 am – 9:00 am) David Bauer – ATA Join us for this informative update from the American Th about the various initiatives ATA has undertaken and ac year.	rucking Association. Hear
	<b>IFTA, Inc. Board of Trustees Panel Discussion</b> (9:00 Join us for this unique, interactive, and informative disc leadership of the International Fuel Tax Association, In- us through a discussion with members of the Board on the Included will be a discussion on the changes in the fuels motor vehicles, changes in the methods of taxation, how shortfall in the Highway Trust Fund, and even a potential	cussion with the elected c. Our moderators will guide heir vision for IFTA's future. s used to propel qualified y to address the severe

	<ul> <li>subject to reporting through IFTA. We will conduct a deep dive with the Board on how they envision the Bylaws of the Association and the Governing Documents of IFTA may have to change to address the world that is evolving at an ever-accelerating pace. Don't miss this opportunity to hear from IFTA's leadership as we cap a very educational week and bring a close to the formal portion of the Agenda!</li> <li>Stakeholder Meetings</li> <li>If your schedule permits, be sure to attend a session of your choice as our major stakeholder groups will convene for what will enhance what we discussed during the week in a mini "Town Hall" experience. Interact in a smaller venue with fellow law enforcement, industry, administrative, and audit representatives in discussions</li> </ul>	
10:15 am – 10:45 am	unique to that stakeholder group.Networking Beverage Break (30 minutes)Mezzanine Leve	
10:15 am – 10:43 am 10:45 am – 12:00 pm	Networking Beverage Break (30 minutes)Mezzanine LeveStakeholders Meeting Rooms:	
1	<ul> <li>Lawrence A/B         Law Enforcement – Moderators: Christie Chewning (NC), Billy Johnson (VA), Mar Drennen (KS)     </li> <li>Molly Brown         Industry – Moderators: Amy Ramsdell (OR), Jackie Polk, Lee Trans, Michelle         Fassbender, JJ Keller     </li> </ul>	
	E.P. Ensley Audit – Moderators: Michael Romeo (CT), Mason Simpson (TN)	
	Horace Tabor Admin/Managers – Moderators: Darrin Gerry (SD), Kasia Panczyszyn (ON)	
	<b>IFTA Educational Forum ends 12:00 PM</b> The formalities end at 12:00 pm on Friday as we wish safe travels to all attendees and express sincere thanks to all presenters, panelists, and all who helped make this Educational Forum a huge success!	

## Thank you to our Sponsors and Supporters!











## **⇒ SCLERA** | Explore

**S** iftaplus

2024 IFTA Educational Forum June 3-7, 2024 Page 10 of 10